När cirkusen kom till stan

2 Posted by - 16 augusti, 2013 - Bildreportage, Reportage

Trolle Rhodin är 25 år gammal och talar minst fem språk flytande. Han är ansvarig för logistik och säkerhet på familjens cirkus, anrika Brazil Jack. I kväll har de föreställning vid Sågareliden i Värnamo.

Lastbilarna och cirkusvagnarna står uppställda kring en imaginär manege i marken. Små högar med sågspån ligger symmetriskt utspridda över gräset. Som flitiga arbetsmyror bär ett 15-tal män tunga bördor kors och tvärs från lastbilarna tills ett välorganiserat plockepinn ligger utplacerat på marken. Man kan redan skönja tältets form trots att tältduken fortfarande ligger i hoprullad på ett flak i mitten.

– Det var som att födas i en äventyrsvärld, säger Trolle Rhodin om uppväxten.

– Den var full med djur och med barn från hela världen som bodde med sina föräldrar på cirkusen om somrarna.

Han berättar att han kan en del cirkuskonster. Det började som lek och gled över i träning när han blev tonåring. Men nu ansvarar han för logistiken. Han är den som stiger upp först på morgnarna. Medan de andra äter frukost mäter han upp tältplatsen. Alla pinnar som håller tältet slås i innan duken kommer upp så det är viktigt att mäta rätt. Det är det sågspånen är till för, de är Trolles markeringar.

När de andra ätit färdigt går det fort. På två timmar är allt uppe. Det är ett väloljat maskineri, alla vet exakt vad de skall göra.

Cirka tio personer jobbar med tältet. Orkestern består av sex man och de riggar sitt eget podium. Elektriker och bilmekaniker finns med och så förstås artisterna. Sammanlagt består cirkusen i år av 50 personer. Som ett litet samhälle.

De som arbetar med grovjobbet kommer från många olika länder, främst i öst. Trolle har inga problem med kommunikationen. Han lärde sig flera språk när han lekte med de andra cirkusbarnen under uppväxten.

De borde ligga ner och gråta allihopa. Det ser så tungt ut men å andra sidan är arbetsdagen kort. När tältet är rest är de lediga resten av dagen tills föreställningen börjar.

– Så fort den sista besökaren lämnat området börjar vi plocka ihop. 45 minuter tar det innan vi är borta från cirkusplatsen och på väg till nästa.

Och så fortsätter det. Sex månader om året är cirkus Brazil Jack ute på vägarna.

Text & Bild: Stina Rosén

Från Värnamo Nyheter augusti 2013

Hela bildspelet finns här. Majoriteten av bilderna är tagna med min telefon på väg till jobbet en tidig morgon.

 

No comments

Leave a reply